Voiko henkilöstötapahtumaa järjestää, kun talous on taantumassa?
”Heikosti menee, mutta silti on varaa järjestää tiimipäivä kaikilla herkuilla.”
Henkilöstötapahtuma on helposti ensimmäisten karsittavien asioiden listalla, jos taloustilanne on heikko. Tai jos tapahtuma järjestetään, sitä voi joutua perustelemaan. Tapahtuma, varsinkin viihdesisällöllä, voi olla joidenkin mielessä pelkkä ylimääräinen kulu.
Tietenkin on priorisoitava, jos kirstun pohja paistaa. Johtoryhmän reissu F1-kisoihin on kohtuuton, jos samaan aikaan lomautetaan henkilöstöä.
Entä yritykset, joilla menee ihan hyvin, yleisestä talouden alavireestä huolimatta? Karsitaanko myös niissä henkilöstötapahtumia?
Yleinen ilmapiiri sanoo, että nyt on säästettävä, oltava varovaisia ja varauduttava pahimpaan, joten tehdäänkö niin, vaikka oman yrityksen tilanne ei ole kriittinen?
Henkilöstötapahtuma – huvia vai hyötyä?
Järjestetäänkö henkilöstötapahtumia huvin vai hyödyn vuoksi? Sekä että.
Tavoitteellisuus ja pitkäaikaisvaikutukset, sanoo Vakavan jengi. Mielestämme myös viihteellisellä ja kulttuuripainotteisella henkilöstötapahtumalla on konkreettinen tavoite. Tai ainakin pitäisi olla! Siihen olemme pyrkineet, kun olemme suunnitelleet omia palveluitamme.
Virkistyspäiväpakettimme on jaettu kolmeen kategoriaan: fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi. Sisällöt ovat paitsi viihdyttäviä, mutta myös tavoitteellisia ja hyödyllisiä.
Taantumasta huolimatta: fyysinen hyvinvointi edistää työssäjaksamista ja vähentää sairauspoissaoloja.
Samoin psyykkinen hyvinvointi.
Taantumasta huolimatta: ihmisten on tehtävä töitä yhdessä, yhteistyössä, tiimeinä ja porukoina. Voisiko ajatella, että juuri vaikeina aikoina yhteen hiileen puhaltaminen on kaikkein tärkeintä?
Henkilöstötapahtuma on kustannus, mutta jos pitkäaikaisvaikutuksena esimerkiksi tyytyväisyys työhön lisääntyy, sitoutuminen työnantajaan kasvaa, sairauspoissaolot vähenevät ja työntekijöiden keskinäinen yhteistyö paranee, niin eikö henkilöstötapahtuma ole ennemmin investointi.
Lamaantuisimmeko?
Jos yleinen ilmapiiri on, että nyt menee huonosti, niin hyötyykö yrityksemme siitä, että henkilökuntamme vaipuu tähän yleisen ilmapiirin sanelemaan toivottomuuteen?
Realisti saa ja pitää olla, mutta voisiko yrityksellemme olla hyödyllisempää, jos henkilökuntamme on lamaantuneen sijaan toiveikas ja luottavainen? Jos se näkisi, että yrityksemme johto huolehtii heistä, pitää heidän hyvinvointiaan voimavarana eikä kulueränä ja katsoo tulevaan, taantuman jälkeiseen aikaan.
Voisiko tämä motivoida ja sitouttaa henkilöstöämme – ja edesauttaa sitä kautta yrityksemme taloudellista tilannetta.
Kulttuurin kokemisella ja taiteen tekemisellä on tutkimusten mukaan todettu olevan sekä psyykkistä että fyysistä hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. (Lue esim. täältä.) Henkilöstötapahtuman sisältö voi siis olla samaan aikaan sekä viihdyttävää että hyödyllistä.
Vai mitä mieltä sinä olet?